Varování před kouřením bude na krabičkách cigaret výraznější

23.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Na krabičkách cigaret se ještě letos zřejmě objeví výraznější varování před škodlivostí kouření. Změnu kvůli evropské tabákové směrnici přinese novela o potravinách, kterou dnes schválila Sněmovna. Novela také zpřísňuje označování potravin českými logy. Poslanci novelou také omezili vysílání reklamy na produkty k posílení sexuální výkonnosti jen na noční hodiny. Novelu nyní projedná Senát.

Novelu je třeba kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný ještě následující tři měsíce. Postupně by se tak na krabičkách českých cigaret měla kromě psaného objevit i obrazová varování před škodlivostí kouření. Připraveno je 42 variant ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu.

Varování bude muset být i na elektronických cigaretách, určitou výjimku mají mít doutníky. Novela navíc zakáže prodej cigaret s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí. Dočasnou výjimku mají pouze mentolové cigarety. Zakázán bude i prodej tabákového prášku, který se samovolně rozpouští v ústech.

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun.

Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření by mělo podle předkladatelů snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta. Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni to bylo 1950 cigaret na jednoho obyvatele.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK