Deficit veřejných financí loni podle ČSÚ klesl na 0,42 procenta

01.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Deficit veřejných financí loni klesl na 0,42 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 1,95 procenta v roce 2014, a je tak na historickém minimu. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že schodek za rok 2015 činil 18,7 miliardy Kč. Ke snížení deficitu výrazně napomohly investiční dotace ze zahraničí, které meziročně vzrostly o 84 procent. Na výdajové straně loni došlo k výraznému růstu investic a vyšší meziroční nárůst zaznamenali statistici také u náhrad zaměstnancům.

\"Meziroční růst celkových výdajů sektoru vládních institucí dosáhl 4,6 procenta, zatímco příjmy sektoru vzrostly o výrazných 8,5 procenta,\" uvádí zpráva ČSÚ. Nejsilnější meziroční růst byl na příjmové straně zaznamenán u investičních dotací přijatých ze zahraničí, daní z výroby a dovozu a sociálních příspěvků.

Na výdajové straně nejvíc vzrostly investiční výdaje, a to o 30 procent. \"Výraznější meziroční růst byl zaznamenán také u náhrad zaměstnancům, v oblasti mezivstupů a sociálních dávek,\" doplňují statistici. V souladu s vývojem na finančních trzích loni navíc meziročně klesly úrokové náklady.

\"Aktuální výše zadlužení sektoru dosáhla úrovně 41,06 procenta HDP při meziročním poklesu o 1,63 procentního bodu,\" uvedl ČSÚ. Výše dluhu se tak dostala na úroveň před rokem 2012.

Zveřejněná čísla jsou součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát za rok. Oproti údajům ze září loňského zahrnují dnes publikované údaje navíc i ekonomické ukazatele za veřejnoprávní média.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK