Pošta už nechce být bankou, vypíše tendr na partnera

04.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká pošta nebude zakládat vlastní banku. Vypíše výběrové řízení na partnera pro poskytování bankovních a pojišťovacích služeb od příštího roku, kdy vyprší nynější smlouva s ČSOB. ČTK to dnes řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Návrhem se má ve čtvrtek zabývat vláda. O možnosti požádat o vlastní licenci k poskytování bankovních služeb představitelé pošty hovořili loni a předloni.

 

Do konce letošního roku má Česká pošta smlouvu o poskytování finančních služeb na pobočkách s ČSOB, která na poštách nabízí služby pod hlavičkou Poštovní spořitelny. Z bankovních a pojišťovacích služeb má státní podnik výnosy zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Pošta chce v nejbližší době začít hledat poradce, který jí pomůže z výběrem nového bankovního partnera nebo partnerů. \"Chceme na základě smlouvy získat minimálně stejné finance jako dosud, optimálně ještě vyšší. Chceme se také zaměřit na druh onoho partnerství, nechceme mít zprostředkovatelskou, ale partnerskou smlouvu,\" řekl ČTK Vitík.

Pošta provozuje 3200 poboček. Část z nich začala teprve loni přijímat platební karty. V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Za loňský rok firma očekávala zisk kolem 50 milionů Kč. Od května pošta zdraží některé služby, například poslání dopisu bude stát 16 Kč místo 13 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK