Analytik: ČR přichází kvůli daňovým rájům o desítky miliard ročně

05.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Stát přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti, shodli se ekonomové, které dnes ČTK oslovila. Aktuální aféra Panamské dokumenty odhalila, že desítky významných osob z řad politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích.

\"Státu uniká na daních kvůli českým firmám, které sídlí v daňových rájích a neodvádějí tak daně v ČR, zhruba 20 až 25 miliard korun ročně,\" řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Polovinu z těchto úniků mají podle něj na svědomí bohaté osoby, čtvrtinu velké společnosti a zbývající čtvrtinu představuje nelegální vyhýbání se daním.

Analytik společnosti Colosseum František Bostl míní, že ČR je kvůli daňovým rájům ochuzena o roční daňové příjmy v řádech vyšších jednotek miliard korun. Nicméně závažnější je podle něj v případě daňových rájů možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti. \"V rámci praní špinavých peněz se pak bavíme již o stovkách miliard zpronevěřených peněz či peněz pocházející z různých trestních činností,\" podotkl.

Zakládání firem v daňových rájích v ČR by však podle Kovandy mělo i nadále zůstat legální. Mezi daňové ráje se totiž mnohdy řadí třeba i země jako Nizozemsko, které podnikatelé a firmy vyhledávají i kvůli stabilnímu právnímu a institucionálnímu řádu, dobré vymahatelnosti práva a dalším aspektům, které podporují podnikatelský a ekonomický rozkvět.

\"Nemělo by ale do budoucna být možné to, aby jakýkoli subjekt, jenž je jakýmkoli způsobem napojen na veřejné peníze, sídlil v některém z daňových rájů,\" dodal Kovanda.

Problémem není to, že si někdo založí firmu v daňovém ráji, souhlasil Bostl. Více by se ale měla regulace zaměřit na vyhledávání původu peněz a trestat firmy za to, že obchodují s podezřelými firmami. \"Měly by mít zákaz účasti ve veřejných zakázkách, zákaz financování bankami, zákaz přístupu na finanční trhy. Měla by být vytvořena evidence firem, jež spolupracují s daňovými ráji a jsou tak podezřelé z praní špinavých peněz nebo z krácení daní. I v rámci aktuálního tématu čínských investic v ČR by měl stát dbát na doložení úplného původu peněz, poznamenal Bostl.

\"Zakládání firem v daňových rájích je legální téměř všude, snad s výjimkou zemí typu Severní Korey, Eritrey nebo Kuby,\" připomněl Kovanda. Daňové ráje jsou svým způsobem přirozenou a nedílnou součástí tržní ekonomiky. Je právem každého suverénního státu ustavit si na svém území prostřednictvím legislativy takové daňové a podnikatelské prostředí, které preferuje a které preferují jeho občané, řekl. \"Většině zemí, resp. jejich zákonodárcům a vlivným podnikatelům současný stav vyhovuje,\" dodal Bostl.

Podle statistik poradenské firmy Bisnode má v současné době vlastníka v daňovém ráji 13.346 českých firem, ke konci roku 2015 jich bylo 13.419. Nejvíce jich bylo loni v Nizozemsku (4194), USA (2990) a na Kypru (2151). Na Seychelách, kde právní firma Mossack Fonseca údajně nejčastěji pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, jich bylo koncem roku 886, na Britských Panenských ostrovech 433 a na Bahamách 41. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca na 283 Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK