V pražských tramvajích lze poprvé platit jízdné platební kartou

11.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Cestující v pražských tramvajích mohou ode dneška poprvé zaplatit jízdné bezkontaktní platební kartou. Dopravní podnik (DPP) spustil pilotní projekt ve dvou tramvajích na lince 22. V následujících týdnech budou přístroji, které přijímají bezkontaktní platební karty, vybaveny všechny vozy na lince 18. DPP dnes rovněž zprovoznil opravenou trať na Vršovické ulici v Praze 10. Oprava vyšla na 290 milionů korun.

\"Žijeme v 21. století a platba kartou je naprosto přirozená záležitost. Víme, že neobjevujeme nic revolučního a že tento systém funguje v jiných městech. V tuto chvíli ale spouštíme pilotní projekt proto, aby si DPP ověřil, jaký bude zájem mezi cestujícími o tuto službu,\" řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Podle něj je důležité nejdříve zjistit zájem cestujících, neboť v Praze je přes 800 tramvají a více než tisícovka autobusů.

Ve dvou vozech linky 22 jsou rozmístěny vždy tři přístroje, které kartu přijmou, a tři běžné označovače jízdenek. Jakmile cestující nastoupí a přiloží k přístroji kartu, vyjede mu jízdenka, kterou si na něm navolil. K dispozici jsou jízdenky za 24 korun, 32 korun a celodenní za 110 korun, stejně tak zlevněné jízdenky pro děti a seniory.

Pořizovací cena jednoho přístroje je podle generálního ředitele DPP Jaroslava Ďuriše asi 15.000 korun. \"Přístroje do zkušebního provozu na linku 22 nám byly poskytnuty bezplatně,\" řekl. Marže, kterou DPP z každé jízdenky odevzdá, je dvě procenta. Automaty dodala firma Mikroelektronika a SIM karty do nich ČSOB.

Strojky plánuje město a DPP rozšiřovat. Jako první by měla přijít na řadu linka číslo 18. Automaty přijímají kartu rovněž přibudou také na zastávkách. \"V tuto dobu máme vysoutěženo přes 620 těchto automatů, které budou umístěny na povrchu. Například již nyní můžete na lanové dráze platit bezkontaktní kartou,\" řekl Dolínek.

DPP dnes rovněž zprovoznil opravenou trať na Vršovické ulici. Tady byla opravena nejen trať, ale rovněž tramvajové zastávky. Mezi koleje v části ulice DPP nechal vložit trávník. Náklady opravy se vyšplhaly na 290 milionů. Technická správa komunikací v ulici ještě v následujících týdnech vybuduje devět bezbariérových přechodů.

Platba kartou není v Praze úplná novinka, tři desítky automatů na jízdenky, které je přijímají, je rozmístěno v metru. Navíc organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, umožnila bezkontaktní platbu loni v říjnu zkušebně v autobusech příměstské linky 381 z Prahy do Kutné Hory.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK