Inflace byla v březnu pod odhadem ČNB, poroste až ve 2. půli roku

11.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace tak byla o 0,6 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Podle analytiků oslovených ČTK zůstane inflace nízko i v dalších měsících a stoupne nad jedno procento nejdříve ve druhé polovině roku.

 

Důvodem vývoje byly hlavně levnější pohonné hmoty než loni v březnu. Proti prognóze ČNB pak byla výrazně nižší dynamika cen potravin, které v březnu setrvaly v meziročním poklesu, zatímco prognóza již předpokládala jejich meziroční růst. Nižší byla i korigovaná inflace bez pohonných hmot.

Nízká inflace není podle některých ekonomů zatím pro ekonomiku problémem, protože nehrozí propad do dlouhotrvající deflace. \"Naopak, utlumený cenový růst má příznivý dopad na spotřebu domácností a české ekonomice nehrozí riziko deflační spirály,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že velmi nízká inflace není jen českou specialitou, ale má celoevropský rozměr.

Analytici míní, že pod jedním procentem zůstane inflace minimálně do konce prvního pololetí. Podle prognózy ČNB se bude meziroční inflace postupně zvyšovat a v první polovině příštího roku dosáhne dvouprocentního cíle. Na růst inflace budou působit domácí nákladové tlaky související zejména se zrychlováním růstu mezd při pokračujícím zvyšování ekonomické aktivity. Současně bude postupně odeznívat protiinflační působení dovozních cen, které aktuálně výrazně klesají vlivem snižování výrobních cen v eurozóně a propadu světových cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK