M-Silnice bude muset zaplatit pokutu 46,1 milionu korun za kartel

12.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. dubna (ČTK) - Společnost M-Silnice bude muset zaplatit pokutu 46,1 milionu korun za účast ve velkém kartelu stavebních firem. Firma se sice brání pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) žalobou, Krajský soud v Brně ale už zamítl její odkladný účinek. Vyplývá to z vyjádření soudu pro ČTK. M-Silnice dostala pokutu za účast v kartelu stavebních firem, celkem ÚOHS uložil pokuty za 1,66 miliardy korun.

Na soud se už se žalobami obrátilo šest ze sedmi pokutovaných firem. O odkladný účinek už požádala Skanska, která má zaplatit přes půl milionu korun nebo Eurovia s pokutou těsně pod tuto hranici. Žalobu už podal i Strabag, který má platit 497,6 mil. Kč. \"V této souvislosti máme zároveň v úmyslu požádat o odklad splatnosti pokuty do doby, než soud o naší žalobě rozhodne,\" řekla ČTK mluvčí firmy Edita Novotná. Podle mluvčí soudu Simony Tesařové žaloby podaly už i společnosti Swietelsky a Berger Bohemia. Případná žaloba Lesostaveb Třeboň zatím na soud nedošla. Firma je ale v kartelu malým hráčem.

Soud bude nejdříve rozhodovat o přiznání odkladného účinku žalob v jednotlivých případech. Většinou to dělá do 30 dní od podání návrhu. Samotný případ může mít na stole i přes rok, protože nejdříve většinou řeší žaloby, které přišly dříve. Podle informací ČTK mají žaloby desítky stran, samotné rozhodnutí ÚOHS přes 100.

Pokuta od ÚOHS je nejvyšší, kterou úřad kdy pravomocně uložil. Firmy koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu komunikace R4 v úseku Mirotice - Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby). Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních ve dvou letech.

\"Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena,\" uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu uložil ÚOHS firmě Skanska (529,9 mil. Kč). Skoro půlmilionové sankce dostaly i Strabag (497,6 mil. Kč) a Eurovia (492,6 mil. Kč). Další pokuty jsou nižší. Swietelsky má zaplatit 76,2 milionu korun, M-Silnice 46,1 mil. Kč, Berger Bohemia 13,5 a Lesostavby Třeboň 4,2 milionu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK