MMF učiní víc na podporu růstu, jeho šéfka si přeje Británii v EU

14.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) učiní v letošním roce více pro to, aby svým členům pomohl splnit cíle hospodářského růstu. Prohlásila to dnes výkonná ředitelka fondu Christine Lagardeová. Jejím osobním přáním je, aby se svazek mezi Británií a Evropskou unií nerozpadl. V Británii se bude v červnu hlasovat o setrvání země v EU.

Fond v rámci avizované podpory kromě jiného vyčlení více prostředků na ochranu zemí náchylnějších k možným problémů, uvedla Lagardeová v programovém dokumentu zveřejněném u příležitosti jarního zasedání MMF a Světové banky.

Fond podle své šéfky musí zajistit, aby měl dostatečné finanční prostředky. MMF se bude rovněž zabývat možností posílení vazeb s regionálními bankovními skupinami a uvažovat bude i o dalších reformách, včetně opětovného prozkoumání svého úvěrového nástroje.

Šéfka fondu dnes rovněž vyjádřila osobní přání, aby se nerozpadl svazek mezi EU a Británií, kde budou o setrvání země v unii rozhodovat občané v červnovém referendu. Také se zmínila o aféře okolo úniku informací z takzvaných Panamských dokumentů o převádění peněz do daňových rájů. Polemika kolem této záležitosti podle ní znamená, že je třeba větší mezinárodní spolupráce v daňových otázkách.

O skandálu zvaném Panama Papers se dnes zmínil také prezident Světové banky Jim Yong Kim. Takový typ daňových úniků, na který vyšetřování v této aféře poukázalo, podle něj zvyšuje chudobu po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK