Čtvrtletní zisk banky Morgan Stanley klesl o 54 procent

18.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Zisk americké investiční banky Morgan Stanley v prvním čtvrtletí klesl o více než polovinu, sdělila dnes společnost. Poškodily jej zejména rozkolísané finanční trhy, které v prvních třech měsících roku výrazně zhoršily i výsledky ostatních bank působících v oboru investičního bankovnictví.

Čistý zisk Morgan Stanley klesl meziročně o 54 procent na 1,06 miliardy dolarů ( 25,3 miliardy Kč). Zisk na akcii činil 55 centů, což překonalo odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters.

Situace v bankovním sektoru je nyní podle analytiků nejhorší od finanční krize z konce minulého desetiletí. Banky tíží důsledky propadu cen ropy a dalších komodit, nejistota ohledně vývoje úrokových sazeb, útlum čínské ekonomiky, rostoucí náklady na splnění pravidel v rámci přísnější regulace a vysoké požadavky na kapitál.

Investory od nákupů akcií a firmy od vstupu na kapitálový trh navíc odradil prudký propad akcií v prvních dvou měsících roku. To těžce oslabilo bankovní aktivity v obchodování a investičním bankovnictví.

Akcie finančního sektoru v USA za první tři měsíce roku ztratily 5,6 procenta a vedly si nejhůř ze všech deseti sektorů sledovaných indexy S&P 500. Akcie Morgan Stanley se propadly o 21 procent a z velkých amerických bank klesly nejvíce.

Výnosy Morgan Stanley v divizi dluhopisů a obchodování s komoditami klesly o 54 procent na 873 milionů USD. Tržby z obchodování s akciemi se snížily o 9,3 procenta na 2,1 miliardy USD.

Zisk Citigroup v prvním čtvrtletí klesl o 27 procent, výsledek JPMorgan Chase se snížil o sedm procent a zisk Bank of America o 18 procent. V úterý zveřejní výsledky Goldman Sachs, která je tradičním rivalem Morgan Sranley.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK