Pojišťovny odhalily podvody za stovky milionů, víc než před rokem

19.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Pojišťovny odhalily v prvním čtvrtletí pojistné podvody za stovky milionů korun, meziročně znovu víc. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Nadále převládají podvody v pojištění aut, roste ale jejich počet i v životním pojištění. Nejvíc případů bylo tradičně v Praze.

Allianz odhalila za čtvrtletí pojistné podvody za více než 76 milionů korun, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Ve stejném období loni to bylo za 62 milionů Kč. Největší růst podvodů pojišťovna zaznamenala v Olomouckém kraji a ve středních Čechách. Všem tradičně o několik délek utekla Praha, dodal.

Kooperativa prošetřovala přes 1000 případů, které vykazovaly podezření na pojistný podvod. Ten byl prokázán ve 275 případech, uchráněná hodnota byla 80 milionů Kč, před rokem to bylo 20 milionů. Za stejné období loni Kooperativa prošetřovala 840 podezřelých pojistných událostí a ve 119 případech prokázala podvod. \"Zároveň jsme na pachatele pojistných podvodů podali v prvním čtvrtletí 40 trestních oznámení,\" uvedl vedoucí bezpečnostního odboru Kooperativy Vojtěch Stavný.

Generali odhalila přes 30 pojistných podvodů za 18,5 milionu korun. Meziročně jde podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky o takřka třetinový nárůst. Čísla nejsou konečná, další případy jsou v šetření, podotkl.

Česká pojišťovna odhalila pojistné podvody za 118 milionů korun. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jde sice o pokles 16 milionů korun, ale z dlouhodobého hlediska odhalování podvodné činnosti roste. Například mezi lety 2010 a 2015 vzrostl objem odhalených podvodů o 186 milionů korun, uvedl ředitel útvaru vyšetřování Michael Maierl. Důvodem je podle něj nejen růst pokusů o podvod, ale i využívání nejmodernějších technologií a efektivnější vyšetřovací metody.

Trendem posledních několika let jsou podle Stavného organizované podvody v životním pojištění. Podílejí se na nich klienti pojišťoven i lékaři a rehabilitační pracovníci. \"Nepředpokládáme, že by těchto podvodů nějak výrazně přibývalo, spíše pojišťovny stále vylepšují metody jejich odhalování,\" upozornil Stavný. Na druhou stranu podle něj neubývá podvodů s motorovými vozidly.

Lidé si pod pojmem pojistný podvod nejčastěji představí fingovanou autonehodu či úmyslně zapálený dům, řekl Maierl. Realita je však jiná, pouze menšina podvodů je od začátku promyšleným činem. Nejčastěji prý člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než ve skutečnosti. \"Tito lidé si však mnohdy neuvědomují, že se takovým jednáním dopouští trestného činu,\" poznamenal Maierl.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK