Poděbradka může své limonády prodávat dál, rozhodl Vrchní soud

20.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Poděbradka vrací na trh limonádovou řadu Poctivá, odvolací Vrchní soud v Praze zrušil předběžné opatření k zastavení jejich prodeje iniciované Kofolou. Zákaz distribuce vydal soud prvního stupně v srpnu 2015. ČTK dnes rozhodnutí soudu tlumočila mluvčí společnosti Poděbradka Jana Balharová.

Značku limonád Poctivá si Poděbradka zaregistrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví v roce 2013 a aktivně ji budovala od roku 2014. Loni v létě, po více než roce prodeje, řadu Poctivá soudně napadla společnost Kofola. Stalo se tak v době, kdy Kofola uváděla na trh vlastní výrobek, složením a charakterem limonádám od Poděbradky velmi podobný.

Na základě tohoto návrhu společnosti Kofola vydal Krajský soud v Praze usnesení, podle nějž musela Poděbradka loni v srpnu zastavit výrobu, propagaci a distribuci výrobků Poctivá malinovka, Poctivá oranžáda a Poctivá kola s citrónem.

\"Loňské rozhodnutí soudu o předběžném opatření jsme respektovali a výrobky s označením Poctivá jsme stáhli z trhu. Zároveň jsme se proti opatření odvolali, protože udané důvody Kofoly byly iracionální a v části nepravdivé. Užití slova Poctivá v označení výrobků Poctivá malinovka, Poctivá oranžáda a Poctivá kola s citrónem neporušuje žádné právní předpisy. O tom svědčí i nikým nezpochybňovaná přítomnost řady dalších potravinářských výrobků na trhu v České republice, které nesou označení poctivá - Poctivá šunka, Poctivá polévka, Poctivé párky, Poctivá majonéza a další,\" uvedla PR manažerka Poděbradky Kristína Simkaničová.

Údajné škody za dobu trvání předběžného opatření hodlá Poděbradka vůči Kofole uplatňovat. \"Podle předběžných odhadů může jít až o 50 milionů korun,\" uvedla Simkaničová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK