Pojišťovny jsou stále úspěšnější v odhalování pojistných podvodů

21.04.2016 | , Kooperativa
Tiskové zprávy


V prvním čtvrtletí roku 2016 pracovníci bezpečnostního odboru v Kooperativě prošetřovali přes 1000 případů, které vykazovaly podezření na pojistný podvod.

„Ten se nám podařilo prokázat ve 275 případech. Celková uchráněná hodnota je téměř 80 milionů Kč. Zároveň jsme na pachatele pojistných podvodů podali v prvním čtvrtletí 40 trestních oznámení,“ vypočítává Vojtěch Stavný, vedoucí Bezpečnostního odboru v pojišťovně Kooperativa.

Největší škody způsobili podvodníci Kooperativě v Praze, uchráněná hodnota přesáhla 70 milionů Kč, v severních Čechách – 4 miliony Kč a na severní Moravě – 3 miliony Kč. „Zároveň se také rozeběhlo prošetřování organizovaného pojistného podvodu v životním pojištění v na Karlovarsku. Zde očekáváme uchráněnou hodnotu v řádu desítek milionů Kč,“ doplňuje nejnovější prověřované případy Vojtěch Stavný.

Za stejné období loňského roku Kooperativa prošetřovala 840 podezřelých pojistných událostí a ve 119 případech se podařilo prokázat pojistný podvod.

Organizované podvody v životním pojištění jsou trendem posledních několika let. Podílejí se na nich nejen klienti pojišťoven, ale i lékaři a rehabilitační pracovníci. „Nepředpokládáme, že by těchto podvodů nějak výrazně přibývalo, spíše pojišťovny stále vylepšují metody jejich odhalování,“ představuje trend posledních let Vojtěch Stavný.

Na druhou stranu, neubývá ani podvodů s motorovými vozidly. Kooperativa například řešila krádež vozidla AUDI Q7, a to těsně před ukončením leasingu. „První indicií bylo to, že tentýž motorista již v minulosti uplatnil obdobné škody. Následně se vozidlo objevilo na Ukrajině, dokonce bylo prezentováno i v médiích. Případ prošetřovala Policie ČR, která zjistila podezřelé okolnosti okolo překročení hranic s tímto vozidlem, které majitel nedokázal vysvětlit,“ přibližuje jeden z typických případů Vojtěch Stavný.

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Tiskové zprávy