Unipetrol spadl do ztráty 25 milionů korun, tržby klesly o 26 pct

21.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol v letošním prvním čtvrtletí vykázal ztrátu 25 milionů korun po téměř dvoumiliardovém čistém zisku před rokem. Tržby se snížily o 26 procent na zhruba 17,7 miliardy korun. Za poklesem jsou odstávky ve výrobě, uvedla firma. Neauditované konsolidované výsledky dnes Unipetrol poskytl ČTK. Analytici očekávali čistý zisk pod 20 milionů korun.

\"V prvním čtvrtletí roku 2016 byly výsledky společnosti Unipetrol výrazně ovlivněny omezenou výrobou v důsledku mimořádné události na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 a také pravidelnou odstávkou chemického areálu u Litvínova probíhající od března,\" uvedla firma. Po loňském srpnovém požáru je stále odstavena etylénová jednotka v Záluží u Litvínova, její oprava by měla být dokončena v červenci.

S ohledem na pojištění Unipetrol předpokládá, že za první čtvrtletí by měl získat zpět ušlý obchodní zisk odhadovaný na 2,9 miliardy Kč. Navíc očekává od pojišťovny přibližně 2,4 miliardy korun za ušlý zisk v loňském roce a další čtyři miliardy za náklady na opravu etylénové jednotky. \"V tuto chvíli předpokládáme dokončení všech opravných prací v průběhu července a postupné najíždění produkce až na úroveň 80 procent během srpna,\" uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Provozní zisk EBITDA LIFO firmě v prvním čtvrtletí klesl na 350 milionů korun z loňských 3,1 miliardy Kč. Firma ale poukázala na to, že vyšší o 46 procent byl proti loňsku prodej rafinerských produktů a růst vykázal maloobchod, když Benzina dále zvýšila svůj tržní podíl na 16,3 procenta.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK