MF chce od července rozšířit přenesenou daňovou povinnost

26.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí chce od července rozšířit režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) na telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni. Počítá s tím nařízení vlády, které poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Nařízení je k dispozici na internetových stránkách vlády. Drobných zákazníků se opatření nedotkne.

\"Návrh nařízení vlády reaguje na zjištění, že při poskytování některých služeb elektronických komunikací byly zjištěny daňové úniky. Z tohoto důvodu se navrhuje rozšířit režim přenesení daňové povinnosti na poskytnutí služby přístupu k sítím elektronických komunikací nebo propojení sítí elektronických komunikací,\" uvedlo MF. Rozšířit tzv. reverse charge chce MF od července.

MF v předkládací zprávě dále uvádí, že přenesená daňová povinnost se bude týkat vybraných služeb elektronických komunikací poskytovaných na velkoobchodní úrovni. \"Reverse charge se tedy nenavrhuje uplatnit v situaci, kdy poskytovatel služeb elektronických komunikací poskytuje konečnému spotřebiteli, který je plátcem, konkrétní služby, např. volání, textové zprávy, přenos dat,\" uvádí materiál.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR v únoru o dodání plynu a elektřiny. Povinnost dále platí například na vybrané zemědělské plodiny, dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

ČR delší dobu prosazují, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považují za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. Zároveň se ale ČR společně s Rakouskem snaží, aby jim EU povolila pilotní projekt přenesené daňové povinnosti, který by umožnil jednodušší aplikaci tohoto pravidla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK