Německá inflace se v dubnu nečekaně vrátila do záporného pásma

28.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. dubna (ČTK) - Německá inflace se v dubnu vrátila do záporného pásma. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,1 procenta po březnovém růstu ve stejně velkém rozsahu. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Data podle agentury Reuters naznačují, že tlak na růst cen v největší evropské ekonomice zůstává slabý, navzdory politice levných peněz Evropské centrální banky (ECB).

Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali, že meziroční míra inflace zůstane v dubnu beze změn. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,3 procenta, analytici očekávali pokles jen o 0,2 procenta.

Další údaje, tentokrát pro neharmonizovanou inflaci, ukázaly, že spotřebitelské ceny táhly v dubnu dolů nejvíce ceny energií. Ceny potravin, služeb a nájemného sice rostly, ale pomaleji než v předešlém měsíci.

ECB se již zhruba rok snaží podpořit ekonomiku a inflaci v eurozóně přílivem nových peněz, rekordně nízkými úrokovými sazbami či levnými úvěry finančnímu sektoru. Cílem ECB je mít inflaci v eurozóně těsně pod dvěma procenty. Politici ze strany kancléřky Angely Merkelové si ale v poslední době stěžovali na to, že ve spořivém Německu tato opatření poškozují střadatele a důchodové fondy, jimž klesají výnosy z investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK