Dluhy českých domácností v březnu opět stouply, dluží 1,34 bil.Kč

29.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Dluhy českých domácností navázaly na únorový růst a v březnu opět stouply. Ke konci března dlužily bankám 1,339 bilionu korun, což bylo proti únoru o téměř čtyři miliardy korun víc. Meziročně jsou úvěry vyšší o 93 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Proti únoru vzrostla i zadluženost podniků.

 

Firmy na konci března dlužily bankám zhruba 1,144 bilionu korun, proti únoru to bylo o 27,8 miliardy korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,045 bilionu korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,573 bilionu korun, od února se objem vkladů zvýšil o 7,75 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 168,5 miliardy korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziměsíčním i meziročním srovnání méně. Koncem března na nich měly uloženo 272,7 miliardy korun, což je zhruba o 2,5 miliardy korun méně než v únoru a o 31 miliard méně než před rokem.

Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech klesl na 929,7 miliardy korun z únorových 936,5 miliardy korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo 13,69 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK