Vláda se vrátí k debatě o výdajových rámcích na roky 2017 až 2019

29.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Vláda se na svém pondělním zasedání vrátí k debatě o návrhu střednědobých výdajových rámců na roky 2017 až 2019 i k diskusi o Konvergenčnímu programu. Návrh výdajových rámců se nelíbil řadě ministrů, kteří požadují navýšit výrazněji výdaje rozpočtu. Například ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požaduje peníze na desetiprocentní zvýšení platů zdravotníků.

Ministerstvo financí chtělo navýšit schválené výdajové rámce pro roky 2017 a 2018 jen mírně kvůli posílení výdajů na podporu obnovitelných zdrojů. Podle původního návrhu se měly výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 1,2 miliardy ze schválených 1211,7 miliardy korun a v roce 2018 o 2,5 miliardy ze schválených 1245,7 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2019 ve výši 1273,2 miliardy Kč.

Navýšení nereaguje na požadavky ministerstev, které podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) na příští rok převyšují o 40 miliard korun možnosti rozpočtu. Podle pravidel mohou příští rok stoupnout výdajové rámce o jedno promile, jestliže je to třeba k tomu, aby byly vzaty v úvahu vlivy, se kterými se při stanovování rámce nepočítalo. Pro rok 2018 pak pravidla umožňují navýšení částky o dvě promile.

\"Představy v rámci vlády jsou asi o 40 miliard korun vyšší než možnosti rozpočtu. My jsme přišli s návrhem navýšit rámce o 20 miliard ve vazbě na výběr daní. Diskuse o zvýšení výdajů není nic neobvyklého a každý rok se opakuje. Myslím, že se rozumně domluvíme,\" uvedl po středečním jednání vlády Babiš.

Navržené výdajové rámce mají zajistit schodek rozpočtu v roce 2017 ve výši 60 miliard korun, další rok 50 miliard korun a v roce 2019 to má být 30 miliard korun. Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Rozpočet by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl vytvořit dostatečný prostor pro stabilizaci zdravotnictví, tedy zvýšení tarifů a plateb za státní pojištěnce. Dále podle Sobotky není dořešeno zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Sociální demokraté rovněž chtěli příští rok zvýšit penze o 200 až 300 korun měsíčně, představitelé koalice se nakonec tento týden dohodli na průměrném zvýšení důchodů o 200 korun.

Vláda se v pondělí rovněž vrátí k debatě o Konvergenčním programu. Ten je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Podle programu by deficit veřejných financí měl z letos plánovaných 0,6 procenta příští rok klesnout na 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na této hodnotě by měl setrvat i v letech 2018 a 2019. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK