Dolar oslabuje vůči japonskému jenu i euru

29.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Americký dolar je na cestě k nejprudšímu týdennímu poklesu vůči japonskému jenu od světové finanční krize. Japonská měna dnes pokračuje v růstu poté, co tamní centrální banka ve čtvrtek překvapivě nepřikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky. Dolar oslabuje také vůči euru, které těží z příznivých údajů o ekonomice eurozóny.

Dolar se dnes vůči jenu propadl až na 18měsíční minimum 106,92 JPY. Později část ztrát smazal a prodával se za 107,35 JPY. Oproti čtvrtečnímu závěru nicméně vykazoval pokles o téměř 0,7 procenta a od začátku týdne ztrácel zhruba čtyři procenta. Jeho týdenní propad by tak mohl být nejvýraznější od října 2008, napsala agentura Reuters.

Jednotná evropská měna kolem 16:45 SELČ vykazovala vůči dolaru nárůst o 0,75 procenta na 1,1436 USD. Během dne se přitom vyšplhala až na 1,1447 USD, tedy na nejvyšší úroveň za dva a půl týdne.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta oproti předchozím třem měsícům. Tempo jeho růstu se tak zdvojnásobilo z 0,3 procenta v závěru loňského roku a překonalo očekávání analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK