Bankovní úvěry stouply o 6,9 procenta na 2,835 bilionu Kč

02.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Bankovní úvěry dosáhly ke konci března 2,835 bilionu Kč, což byl meziroční nárůst o 6,9 procenta. Objem bankovních úvěrů čerpaných českými domácnostmi byl koncem 1. čtvrtletí 1,244 bilionu Kč, tedy o 8,2 procenta více než před rokem. Vyplývá to z aktuálních dat České národní banky.

\"Vývoj bankovních úvěrů byl v březnu relativně příznivý, a to napříč úvěrovými segmenty. Meziroční dynamika úvěrů na bydlení pokračuje v solidním tempu a objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení v březnu dosáhl nejvyšší hodnoty od poloviny minulého roku,\" komentoval čísla analytik ING Bank Jakub Seidler.

Postupně zrychluje i dynamika nových spotřebitelských úvěrů. Také růst úvěrů nefinančním podnikům po předešlých slabším měsících v březnu zesílil. Klientské sazby dosáhly u domácností na nová historické minima, a to jak u úvěrů na bydlení, tak u úvěrů spotřebitelských. Úrokových sazby u podniků v březnu pokračovaly v mírném růstu, upozornil Seidler.

Objem úvěrů na bydlení činil 981,7 miliardy Kč, z toho samotný objem hypoték 875,2 miliardy Kč. Objem úvěrů na bydlení meziročně stoupl o 7,8 procenta, růst hypoték byl ještě o něco rychlejší (8,5 procenta).

Nově poskytly banky domácnostem úvěry za 39,3 miliardy Kč, z toho 27 miliard (tedy přibližně sedmdesát procent) směřovalo do bydlení. Vzestup nových úvěrů na bydlení o 8,8 procenta znamená velmi silný výsledek vzhledem k vysoké srovnávací základně z loňského března.

Vysoký zájem o nové úvěry je spojen s vysokou důvěrou spotřebitelů ve svou budoucí finanční situaci díky nízkým obavám ze ztráty zaměstnání či růstu cen. Současně však domácnosti dále spoří. Ke konci prvního čtvrtletí měly domácnosti uloženo u bank o 6,2 procenta více peněz než před rokem. Celkový objem vkladů domácností dosáhl 1,911 bilionu Kč a stále tak podstatně převyšuje objem čerpaných úvěrů.

Zadluženost podnikové sféry u bank činila ke konci čtvrtletí 959,3 miliardy Kč, což je o 8,5 procenta více než před rokem. V červnu podniky nově načerpaly úvěry za 45,6 miliardy Kč, o 13,5 procenta méně než před rokem. Souvislost s loňským investičním boomem daným jednorázovými impulzy je podle asociace zjevná. \"Celkově za celý rok očekáváme průměrný vzestup objemu úvěrů podnikům v průměru těsně pod šesti procenty,\" uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK