Americké akcie zahájily týden růstem

02.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, smazaly tak část ztrát z minulého týdne. Náladu na trhu podpořil slabší kurz dolaru, který zmírnil obavy investorů ohledné hospodářských výsledků nadnárodních podniků. Vzhůru zamířily například akcie finančních společností.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,66 procenta a uzavřel na 17.891,16 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,78 procenta na 2081,43 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,88 procenta na 4817,59 bodu.

\"To, co nyní vidíme, je oživení trhu po výprodeji v závěru minulého týdne,\" řekl agentuře Reuters Adam Sarhan, který řídí newyorskou investiční firmu Sarhan Capital.

Cena akcií amerického poskytovatele služeb pro ropné a plynárenské podniky Halliburton stoupla o dvě procenta po zrušení plánovaného převzetí konkurenta Baker Hughes.

Na devizovém trhu se dnes euro vůči americkému dolaru vyšplhalo na osmiměsíční maximum nad 1,5 USD. Pomohly mu příznivé údaje z německého zpracovatelského sektoru. Dolar nicméně nepatrně posílil vůči japonskému jenu poté, co vůči této měně utrpěl nejprudší týdenní pokles za více než sedm let.

Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,1532 USD, tedy na nejvyšší úroveň od konce loňského srpna. Výsledky průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery ukázaly, že aktivita německého zpracovatelského sektoru v dubnu rostla nejprudším tempem za čtvrt roku.

Vůči japonskému jenu dnes dolar nejprve sestoupil až na 106,14 JPY, tedy nejníže za jeden a půl roku. Později však zamířil vzhůru a v závěru obchodování se prodával za 106,50 JPY. Oproti pátku tak vykazoval nárůst o 0,1 procenta. Za celý uplynulý týden se dolar vůči jenu propadl o téměř pět procent poté, co japonská centrální banka překvapivě nepřikročila k dalšímu uvolnění své měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK