ÚOHS zrušil autobusový tendr hradeckého kraje za 5,6 miliardy Kč

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 3. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr Královéhradeckého kraje na autobusové dopravce za 5,6 miliardy korun bez DPH. Kraj s nepravomocným rozhodnutím nesouhlasí a hodlá proti němu podat rozklad k předsedovi ÚOHS. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Martina Götzová, důvod rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím neuvedla. Zadávací podmínky tendru, který měl vybrat dopravce pro léta 2017 až 2026, kritizují autobusové odbory. Námitky proti tendru podaly i některé dopravní společnosti.

Antimonopolní úřad již začátkem dubna tendr předběžným opatřením zastavil, čímž kraji znemožnil na 5. dubna naplánované otevření obálek s nabídkami. Kraj rozhodnutí úřadu o zastavení tendru označil za nezákonné a podal proti němu rozklad. ÚOHS k zastavení soutěže uvedl, že má důvodné podezření, že zadávací podmínky nemusejí být stanoveny v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a nabídky sestavené podle těchto podmínek tedy mohou být neporovnatelné.

Tendr kraje nabral velké zpoždění. Kraj soutěž vypsal loni 17. září. Obálky s nabídkami se měly původně otevírat již 8. prosince. Termín byl po kritice odborů a kvůli změnám v zadávací dokumentaci posouván, naposledy na 5. dubna.

Pokud by byl tendr zrušen, mohl by kraj firmy pro zajištění autobusové dopravy od 1. ledna 2017 dočasně vybrat zjednodušenou soutěží, takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. Prodloužit smlouvy nynějším dopravcům není podle kraje možné.

Krajem dotovanou autobusovou dopravu zajišťuje 14 autobusových dopravců. Nejvíce pro kraj jezdí firmy Arriva Východní Čechy Chrudim, BusLine a CDS Náchod. V nynější nepravomocně zrušené soutěži je kraj rozdělen na osm oblastí. Teoreticky by tak dopravu mohlo zajišťovat až osm firem nebo také jen jedna.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK