EK mírně snížila odhad letošního růstu české ekonomiky na 2,1 pct

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. května (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika letos poroste o 2,1 procenta, uvádí Evropská komise ve své jarní makroekonomické předpovědi. V prognóze tak nepatrně směrem dolů korigovala svůj únorový odhad, kdy hovořila o růstu hrubého domácího produktu (HDP) o 2,3 procenta. Pro rok 2017 předpovídá nyní komise růst na úrovni 2,6 procenta, také o něco méně než 2,7 procenta uváděných v únorové zimní prognóze.

Inflace by letos měla být 0,5 procenta. Její zrychlení v příštím roce odhaduje prognóza na 1,4 procenta, tedy bezpečně pod dvouprocentním prahem.

Jarní makroekonomická prognóza také směrem dolů upravuje údaj o českém růstu v roce 2015. V únoru komise uváděla hodnotu 4,5 procenta, aktualizovaný údaj je 4,2 procenta. K výraznému růstu loni přispěly neobvykle vysoké investice spolufinancované z evropských fondů.

Také české ministerstvo financí na počátku dubna svůj odhad růstu české ekonomiky zhoršilo na 2,5 procenta z lednových 2,7 procenta.

V letošním roce potáhne podle Evropské komise český hospodářský růst především domácí spotřeba, podpořená růstem cen, vyšší zaměstnaností a nízkou inflací. Vládní investice naopak po výjimečném roce 2015 výrazně poklesnou. Výrazným rizikem zůstávají, vzhledem k otevřené povaze české ekonomiky, také možné externí vlivy.

Deficit veřejných financí komise na letošek předpovídá na úrovni 0,7 procenta, v roce 2017 na 0,6 procenta. Proti poslední prognóze jde o nižší hodnoty.

Komise v souvislosti s příjmy rozpočtu zmiňuje stabilizaci daňových výběrů, vyšší spotřební daň na tabákové výrobky či kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty. Výdaje rozpočtu ovlivní nejen vládní spotřeba, byť v situaci nižších veřejných investic, ale také úprava penzí.

V roce 2017 se schodek o něco sníží, především v důsledku zlepšení makroekonomických podmínek, uvádí prognóza s tím, že o něco vyšší daňové příjmy by příští rok měla přinést i nově zaváděná elektronická evidence tržeb.

Prognóza připomíná, že nezaměstnanost v Česku loni podle statistiky klesla na 5,1 procenta a letos by se měla dál snížit k 4,5 procentu s výhledem na další pokles o 0,1 procenta v roce příštím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK