EK mírně zhoršila odhad letošního růstu EU a eurozóny

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. května (ČTK) - Evropská unie i eurozóna letos porostou pomaleji, než se doposud čekalo. Hrubý domácí produkt EU vzroste o 1,8 procenta a eurozóny o 1,6 procenta. Uvedla to ve své dnešní jarní prognóze vývoje ekonomiky Evropská komise. Výhled pro obě uskupení se proti předchozí, zimní prognóze zhoršil o 0,1 procentního bodu. Hospodářský růst bude slabší, protože výhled růstu důležitých obchodních partnerů se zhoršil a některé faktory, které doposud podporovaly ekonomický růst, se začínají vytrácet.

HDP rovněž letos poroste pomaleji než v loňském roce, kdy v EU stoupl o dvě procenta a v eurozóně o 1,7 procenta. K nepatrnému oživení by mohlo dojít v příštím roce, kdy komise očekává v EU zrychlení růstu na 1,9 procenta a v zemích platících eurem na 1,8 procenta.

EK upozornila, že současná měnová politika pomohla k oživení investic, protože zjednodušila a zlevnila napojení na finance. Také fiskální politiky zemí eurozóny by měly být letos podporou růstu. Ceny ropy sice na počátku roku klesly, což zvyšuje reálné disponibilní příjmy, tato pomoc ekonomice se však zřejmě pomalu začne vytrácet, protože se čeká obnovení růstu cen ropy. Vývozu z eurozóny v poslední době pomáhal pokles eura, evropská měna však začala posilovat, což bude mít zřejmě na vývoz negativní dopad.

V příštím roce by HDP měl ve většině zemí růst nebo zůstat stabilní. Hlavním pohonem růstu bude domácí poptávka.

Komise rovněž varovala před riziky, které ohrožují její současný výhled. Patří mezi ně možné zpomalení růstu na rozvíjejících se trzích, zvláště v Číně, a geopolitické napětí. Dalším rizikem je i nejistý výsledek britského referenda o členství v EU a tempo zavádění strukturálních reforem v jednotlivých členských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK