Těžební firma OKD podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 3. května (ČTK) - Těžební firma OKD dnes podala ke Krajskému soudu v Ostravě sama na sebe insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. ČTK to sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky.

\"Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,\" sdělil mluvčí. Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

\"Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům,\" uvedl po jednání představenstva jeho předseda, generální ředitel OKD Dale Ekmark.

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK