OSN:Firmy loni přesunuly 221 miliard USD do zemí s nízkými daněmi

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. května (ČTK) - Firmy v loňském roce přesunuly 221 miliard dolarů (přes pět bilionů Kč) do zemí s nízkými daněmi, zejména do Lucemburska a Nizozemska. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Organizace spojených národů (OSN). V závěru roku nicméně podniky miliardy eur z těchto dvou zemí stáhly poté, co v nich byla zavedena nová pravidla Evropská unie namířená proti nekalým daňovým praktikám.

Zhruba 72 miliard dolarů loni podle OSN směřovalo do dvou britských daňových rájů - Britských Panenských ostrovů a Kajmanských ostrovů. To sice odpovídá historickému průměru, zdroje těchto peněz se však v posledních letech přesunují z vyspělých do rozvíjejících se zemí, napsala agentura Reuters.

Daňová problematika se dostala do centra pozornosti po vypuknutí aféry kolem úniku informací z takzvaných Panamských dokumentů o převádění peněz do daňových rájů.

OSN se nedávno dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Světovou bankou (SB) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na vytvoření společné skupiny, která se bude daňovou problematikou zabývat. Skupina bude mít mimo jiné na starosti vývoj nových nástrojů a norem pro zdaňování nadnárodních podniků. Měla by se soustředit především na budování efektivních daňových systémů v rozvíjejících se zemích a na kroky proti snižování daňového základu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK