OKD: Krúpa podal trestní oznámení pro podezření z vydírání vlády

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy dnes podala trestní oznámení na zástupce společnosti OKD, New World Resources (NWR) a skupiny Ad Hoc Group (AHG) pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání české vlády. Podáno bylo na Okresní státní zastupitelství v Ostravě a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. ČTK to dnes sdělila mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. OKD dnes podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh.

Arca Capital je minoritním akcionářem NWR, majitele OKD. Podle svého vyjádření má ve firmě 3,44 procenta, dalším objemem akcií disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody zveřejnit nechce.

\"Skupina AHG a vedení společností NWR a OKD zneužívají značné celospolečenské citlivosti situace a tíživého hospodářského stavu společnosti OKD, který ale svým předchozím jednáním samiy způsobily zneužíváním svého postavení k vytunelování společnosti OKD skrze podezřelé refinancování úvěrů a vyplácením zcela nadměrných dividend,\" uvedla dnes Arca.

Podle Krúpovy skupiny předkládají vlastníci dolů vládě návrhy řešení OKD za nevýhodných podmínek, které spočívají především ve finanční pomoci ze strany státu. \"Z této varianty řešení by však měli především prospěch nikoliv situací ohrožení zaměstnanci společnosti, ale právě skupina AHG a vedení OKD a NWR,\" dodala Arca.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dříve uvedl, že AHG požadovala od státu jen za samotné akcie firmy 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč). Mládek přitom očekával, že je nabídnou za korunu.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. V polovině dubna nabídl skupině AHG, novému majiteli NWR, že od ní firmu koupí. AHG uvedla, že mu OKD neprodá, dokud ji nestabilizuje ve spolupráci s vládou.

Následně pak Krúpa AHG vyzval, aby ho zvolila do dozorčí rady OKD. V dopise, který Arca adresovala mluvčímu AHG Romanu Paříkovi, Krúpa mimo jiné vybízel k zapojení skupiny Arca do restrukturalizace OKD. Naposledy minulý týden pak vyzval dopisem členy představenstva a dozorčí rady černouhelné firmy, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012. Podle skupiny činí 40 miliard korun.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK