Ceny ropy dál klesají kvůli obavám z nadbytečných dodávek

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v poklesu kvůli obnoveným obávám investorů z převisu nabídky nad poptávkou. Dolů je tlačí rovněž propad na akciových trzích.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:00 SELČ vykazovala pokles 2,4 procenta, a vrátila se tak pod 45 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela zhruba tři procenta a pohybovala se kolem 43,4 dolaru za barel.

Irák oznámil, že dodávky z ropných polí na jihu země v dubnu stouply na 3,4 milionu barelů denně z březnových 3,3 milionu. Produkce ropy v Saúdské Arábii by se podle zdrojů agentury Reuters mohla v brzké době vyšplhat zpět na téměř rekordní úroveň 10,5 milionu barelů denně. Těžbu ropy po zrušení západních sankcí zvyšuje také Írán.

K poklesu cen ropy podle analytiků přispívá rovněž očekávání dalšího růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Analytici dotazovaní agenturou Reuters se domnívají, že zásoby v USA minulý týden stouply o 1,4 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 44,73 45,83 New York - Nymex WTI červen 43,38 44,78

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK