Širší předsednictvo vlády bude jednat o situaci v zadlužené OKD

04.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Rozšířené předsednictvo vlády dnes bude jednat o situaci v černouhelné těžební společnosti OKD. Jednání svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté, co firma v úterý sama na sebe podala insolvenční návrh. Podnik, který včetně dodavatelských firem dává práci zhruba 12.500 lidí, dluží podle insolvenčního návrhu více než 17 miliard korun, jeho majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard.

Za důležité považuje kabinet udržení těžby v co největší části OKD. Vláda podle premiéra už připravila a dále připravuje několik konkrétních kroků, které by měly pomoci zaměstnancům těžební firmy a celému regionu. Soubor opatření pro horníky, kterým hrozí ztráta zaměstnání v OKD, zahrnuje vyrovnávací příspěvek, nabídku rekvalifikací a možnost práce pro automobilky.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv také na tisíce míst v návazných profesích. V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

Dnešního jednání by se měli účastnit předsedové všech tří koaličních stran, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Společnost OKD, jejímž majitelem je NWR, se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK