Rakouské Erste Group vzrostl čistý zisk na 7,4 miliardy korun

04.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 4. května (ČTK) - Rakouská bankovní skupina Erste Group vykázala v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 274,7 milionu eur (zhruba 7,4 mld. Kč). Loni ve stejném období vydělala 225,8 milionu eur (6,1 mld. Kč). Bance letos vzrostl objem poskytnutých klientských úvěrů, který ale nedokázal zcela vyvážit vliv poklesu čistého úrokového výnosu. Erste, která v tuzemsku ovládá Českou spořitelnu, to dnes sdělila ČTK.

Bilanční suma skupiny Erste vzrostla v úvodním kvartálu letošního roku na 206,4 miliardy eur (zhruba 5,6 bilionu Kč) z loňských 199,7 miliardy. Bance mírně vzrostly úvěry a jiné pohledávky za klienty. Na straně pasiv se zvýšily vklady bank klientů i klientů.

Čistý úrokový výnos Erste Group klesl v prvním čtvrtletí na 1,092 miliardy eur z 1,098 miliardy ve stejném období loňského roku. Bance poklesl také výnos z poplatků a provizí, a to zejména v důsledku nízkých příjmů z obchodů s cennými papíry a z platebních služeb. To spolu se zaúčtováním většiny příspěvků do systému pojištění vkladů způsobilo, že skupině v prvním kvartálu klesl provozní zisk na 620,5 milionu eur.

Bance se na druhé straně zlepšila kvalita aktiv na úroveň roku 2009. \"Nadále rostly klientské úvěry, ačkoli tento růst jen částečně zmírnil pokles čistého úrokového výnosu. Ten byl ovlivněn negativními sazbami,\" sdělil médiím předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Analytici oslovení ČTK v průměru očekávali pokles čistého zisku bankovní skupiny Erste v prvním čtvrtletí na 219 milionů eur (5,9 miliardy Kč).

Rakouská skupina Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK