Londýnská burza pozastavila obchodování s akciemi těžební NWR

04.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Pražská a varšavská burza zpracovává požadavek těžební společnosti NWR na zastavení obchodování s akciemi společnosti. Na londýnské burze už bylo obchodování pozastaveno. Společnost NWR to dnes uvedla na svém webu. Na pražském akciovém trhu akcie aktuálně padají o 20 procent na osm haléřů.

Cenné papíry reagují na vývoj v těžební společnosti OKD, která v úterý podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. NWR je majitelem OKD.

Podle agentury Reuters pravděpodobným dopadem insolvence OKD bude, že zbytek skupiny NWR bude řádně rozpuštěn nebo rozdělen, a pokud se tak stane, lze očekávat minimální nebo nulové výnosy pro akcionáře NWR.

Už v úterý reagovaly akcie NWR propadem i o více než 40 procent. Nakonec zakončily obchodování se ztrátou 16,67 procenta na 0,1 Kč. Dnes opět zamířily strmě dolů, propadaly se až o 30 procent.

Celá burza krátce před 10:00 ztrácela půl procenta, index PX dosahoval 892,03 bodu. Dolů ho táhly Erste Bank, ČEZ či pojišťovna VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK