Ceny ropy oživily, po růstu zásob v USA většinu zisků ztratily

04.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 4. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z poklesu, když obavy z globálního přebytku zmírnil pokles těžby v Kanadě kvůli tamním požárů. Později ale ceny po zprávě o výrazném růstu zásob na americkém trhu většinu zisků ztratily.

Brent kolem 16:55 SELČ posílil o 20 centů na 45,17 dolaru za barel a během dne se vyhoupl těsně nad 46 dolarů. Cena severomořské ropy tak zůstává výrazně pod pátečním letošním maximem 48,50 USD. Americká lehká ropa WTI zpevnila o jedno procento na 44,05 dolaru za barel.

Kanadská provincie Alberta evakuovala kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru město Fort McMurray. Požár se šíří v centru kanadské těžby ropných písků a některé firmy už omezily místní produkci.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 2,8 milionu barelů a nečekaně stouply také zásoby benzinu, sdělil dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali nárůst zásob ropy o 1,7 milionu barelů.

Země kartelu OPEC sice celkově minulý měsíc dál zvyšovaly těžbu, ceny ale podporují výpadky produkce na řadě míst. Vedle Kanady jde o Nigérii a Irák a trh má obavy i o vývoj v Libyi a Venezuele.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 45,17 44,97 New York - Nymex WTI červen 44,05 43,65

hp ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK