Krnáčová: Praha potřebuje stavby světových architektů

05.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Praha potřebuje stavby od současných světově uznávaných architektů. Jinak by se mohlo stát, že bude skanzenem pouze historických budov. Na dnešní prezentaci developerského projektu společnosti Penta u Masarykova nádraží to řekla primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO). Osm budov na obou stranách magistrály označované jako Central Business District má vzniknout podle návrhu architektonického studia nedávno zemřelé slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadid.

Projekt studia zvítězil v soutěži před řadou dalších návrhů tuzemských i zahraničních architektů. Zájem o stavbu měl například i další z významných světových architektů Daniel Libeskind, uvedl spolumajitel Penty Marek Dospiva. Na rozdíl od tuzemských studií dokázal vítězný návrh docenit význam pozemků za magistrálou u autobusového nádraží. Ty jsou sice v současnosti zanedbané, ale mají potenciál pro vznik živého náměstí a může tím vzniknout funkční spojení mezi dvěma stanicemi metra a dvojicí pražských nádraží.

Cenu projektu Penta odhadla na 6,5 miliardy korun a vzniknout tak má zhruba 100.000 čtverečních metrů komerčních ploch. První fáze by se podle Dospivy mohla začít stavět do dvou let, do té doby potřebuje společnost získat všechna potřebná povolení. V rámci této první etapy by mělo vzniknout na 45.000 čtverečních metrů administrativních a obchodních ploch, což je zhruba podobný rozsah jako u sousední budovy Florentina.

Hlavní budova nacházející se mezi nádražím a ulicí Na Florenci má svou fasádou připomínat koleje, které symbolicky skončí přechodem v jakousi zlatou věž. Tím má stavba odkazovat na podobu kolejiště Masarykova nádraží a zároveň hlavnímu městu přidat další dominantu. Šířka vzniklé ulice má pak být zhruba stejná, jako je výška okolních budov. To je rozložení hmoty, které podle psychologů působí na lidskou psychiku nejlépe, doplnil Dospiva.

cfr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK