KKCG investuje téměř 3,8 miliardy korun do výroby metanolu v USA

05.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Investiční skupina KKCG investuje 160 milionů dolarů (téměř 3,8 miliardy Kč) do výstavby několika závodů na výrobu metanolu v USA. První továrna zahájí produkci ve druhé polovině příštího roku. Nově založená společnost US Methanol, sídlící v Charlestonu v Západní Virginii, má zajištěnu dlouhodobou dohodu o odběru a zbývající produkci plánuje prodat dalším spotřebitelům. ČTK to dnes oznámila mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Firma US Methanol bude vlastnit a provozovat středně velké metanolové závody s počáteční denní produkcí zhruba 450 až 500 tun. \"Je to naše první velká investice na tomto trhu, která zároveň naplňuje dlouhodobou strategii expandovat na rozvinuté zahraniční trhy. Chceme využít momentální situace, kdy jsou také v USA velmi nízké ceny plynu a ropy, a to přeje investicím na tomto trhu,\" uvedl k plánu KKCG majitel skupiny Karel Komárek.

Metanol se vyrábí ze zemního plynu a může být využíván jako alternativní zdroj energie. Americký projekt podle Komárka využije to, že v USA jsou velké zásoby plynu a jeho cena je nyní méně než poloviční proti západní Evropě. Výroba metanolu má stabilizovat příjmy KKCG při velkých výkyvech cen ropy, dodal Komárek.

Metanol se používá například v rozpouštědlech, aditivech do pohonných hmot a nemrznoucích směsí. Je také surovinou pro výrobu dalších organických látek. Celosvětová poptávka po metanolu se pohybuje okolo 80 milionů tun za rok, uvedla KKCG. Americký trh podle ní dlouhodobě spoléhal na dovoz metanolu, nynější nízké ceny zemního plynu ale vytvořily příležitosti pro růst domácí produkce.

KKCG je mezinárodní investiční skupina s aktivy téměř 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy Kč). Působí v desítce zemí, zaměstnává víc než 2500 lidí. Dlouhodobě investuje zejména do těžby ropy a zemního plynu, loterijního byznysu, cestovního ruchu a nových technologií. KKCG má podíly ve víc než 25 českých a zahraničních společnostech, mimo jiné v těžařské MND, sázkových firmách Sazka a řecké OPAP, strojírenské společnosti Vítkovice a cestovní skupině Fischer.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK