Intervence ČNB pokračují, možný termín ukončení je polovina 2017

05.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň dnes rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Rada dále uvedla, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

 

Centrální banka dnes také představila novou makroekonomickou prognózu, ve které zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,3 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 3,4 procenta. V předchozí únorové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,7 procenta a v roce 2017 o tři procenta.

Termínu možného ukončení intervencí ČNB odůvodnila vývojem inflace, která se nachází pod dvouprocentním cílem. Ten by měla ČNB udržitelně plnit podle nové prognózy až od poloviny příštího roku. V nejbližší době se přitom podle nové prognózy inflace dočasně sníží do blízkosti nuly kvůli vlivům ze zahraničí.

ČNB dnes totiž rovněž snížila odhad vývoje inflace. V druhém čtvrtletí roku 2017 počítá centrální banka s inflací 1,8 procenta a ve třetím čtvrtletí 2017 s inflací 2,2 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude ve druhém čtvrtletí 2,1 procenta. Odhad pro třetí čtvrtletí ponechala.

Guvernér ČNB Miroslav Singer dnes také v této souvislosti upozornil, že proto je ČNB připravena posunout hladinu kurzového závazku na slabší úroveň. Musel by ovšem nastat systematický pokles inflačních očekávání, který by se projevil ve vývoji některých ekonomických ukazatelů, zejména mezd.

Obdobnou argumentaci přitom podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera využívala ČNB i na začátku minulého roku, kdy se inflace přibližovala nulové hranici. \"Obavy ČNB se však nenaplnily a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by nízkoinflační prostředí mělo na tuzemskou ekonomiku nepříznivé dopady,\" uvedl. Dnešní hrozbu dalšího oslabení kurzu koruny tak lze podle něj chápat jako další verbální intervenci a potřebu vyslat signál, že ČNB je připravena konat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK