Pražská burza se vrátila k poklesu, nováček Moneta mírně posílil

06.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Pražská burza se po čtvrteční stagnaci dnes vrátila k poklesu, index PX se propadl o 2,15 procenta na 867,79 bodu. Klesly akcie bank i energetické společnosti ČEZ, cenné papíry telekomunikační firmy O2 ztratily víc než 8,5 procenta. Akcie burzovního nováčka Moneta Money Bank naopak vzrostly o 0,07 procenta a díky němu burza zaznamenala letos největší objem obchodů. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna stagnovala k euru, vůči dolaru mírně posílila.

\"Dnešní dění na domácím burzovním parketu se točilo především okolo nové primární emise - společnosti Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank),\" uvedl Michal Putna z Patria Online. Akcie Monety zdražily o pět haléřů nad nabídkovou cenu a den končily na 68,05 Kč. Na dnešních obchodech pražského akciového trhu za 2,87 miliardy korun se akcie Monety podílely víc než 1,9 miliardy.

Na poklesu burzovního indexu o víc než dvě procenta se podle Putny výrazně podepsal propad akcií O2 o 8,51 procenta na 215 korun. Vysvětlením může být podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera přesun části investorů od akcií O2 k cenným papírům Monety.

Cenné papíry Erste Bank spadly o 2,66 procenta na 630 korun a Komerční bance ubraly 1,04 procenta na 4576 Kč. \"Také za těmito pohyby může být vstup nového konkurenta na Burzu cenných papírů Praha a přeskupování portfolií ve prospěch Monety,\" podotkl Putna.

Cenné papíry ČEZ odepsaly 1,79 procenta na 440 korun. \"Česká energetika sestoupila na pozadí negativního sentimentu v evropském energetickém sektoru a nepomohly ani vyšší ceny ropy,\" uvedl Putna.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol dnes zakončily beze změny na 188 korunách. \"Vzápětí představenstvo Unipetrolu oznámilo návrh dividendy 5,52 Kč na akcii. To představuje dividendový výnos necelá 3 procenta vzhledem k aktuální ceně, což je ve srovnání se sektorem podprůměr,\" poznamenal Frayer.

Česká měna dnes zůstala vůči euru na 27,03 Kč/EUR, proti dolaru zpevnila o několik haléřů na 23,66 Kč/USD. \"Koruna nechává bez reakce domácí data i vnější impulzy a dál stagnuje,\" uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 27,03 27,03 Kč/USD 23,72 23,66

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK