Které občanky platí v Evropské unii?

25.04.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Cestujete do zahraničí nebo jen hledáte informace kde, jak a za kolik je nutné měnit váš doklad totožnosti? A je nutné si  měnit občanku právě teď? Čtěte dnešní Fintrik a budete vědět více...

Téma týdne: Pro doklady na úřady

Občanský průkaz je základní identifikační doklad každého občana staršího patnácti let. Za posledních 15 let byl ve vydávání těchto dokladů neuvěřitelný zmatek, což dokazuje množství stále platných vzorů. Ještě dnes se setkáte s občanskými průkazy - knížkami - z před dvaceti, třiceti i více let. Snad poslední změny v legislativě a hlavně vstup do EU a přizpůsobení se standardům dokladů totožnosti se strojově čitelnou zónou vnesou do občanek jasno.

Kdo, kdy a kam se obrátit
O vydání občanského průkazu žádá občan starší 15 let, nebo jeho zákonný zástupce nejdříve však 60 dnů před dosažením 15 let, nejpozději v den dosažení 15 let jeho věku. Se žádostí se obrací na obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu, v Praze na úřad městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni na magistrát.

Co s sebou
Při předkládání žádosti na úřad musíte předložit:

  • vyplněnou žádost o vydání občanského průkazu
  • jednu fotografii, je-li vydáván občanský průkaz se strojově čitelnými údaji
  • doklady stanovené zákonem (podrobné informace k těmto dokladům najdete na internetové stránce Ministerstva vnitra)
  • další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu zapisují údaje na žádost občana anebo údaje potřebné k odstranění rozporů zjištěných v údajích uvedených na žádosti s údaji vedenými v informačním systému evidence obyvatel nebo v evidenci občanských průkazů

Poplatky, lhůty
Za vydání nového občanského průkazu za průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy, anebo vydání občanského průkazu na žádost občana z důvodu zápisu nepovinně zapisovaných údajů, popřípadě z jiného osobního důvodu občana se platí správní poplatek 100 Kč. Pokud občan žádá vydání nového průkazu z důvodu provedení změn povinných údajů a současně jsou provedeny i zápisy nepovinných údajů na žádost občana, poplatek se neplatí.

Občanský průkaz bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání.

       

Platnost dokladů totožnosti
POZOR: !!! Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů pozbývají platnosti nejpozději dnem 31. prosince 2008 dle následujícího schématu:

  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 1994 => platnost končí 31. prosince 2005
  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 1996 => platnost končí 31. prosince 2006
  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 1998 => platnost končí 31. prosince 2007
  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 2003 => platnost končí 31. prosince 2008

Za výměnu dokladů s končící platností a bez strojově čitelné zóny se neplatí žádný poplatek. OP se strojově čitelnou zónou se vydávají od druhé poloviny roku 2000. Tyto OP nepodléhají výměně, platí po dobu v nich uvedenou.

Fintrik na závěr
Také se vám stalo, že po vás při vstupu do objektu chtěli OP jako zástavu? To je porušení zákona jednak ze strany vaší, ale také ze strany oné instituce (nebo např. ochranky objektu) zástavu požadující! Občanský průkaz je totiž zakázáno ponechávat i přijímat jako zástavu a odebírat jej při vstupu do objektů nebo na pozemky! Nevydávejte svůj OP z ruky ani na vteřinu!

A odpověď na otázku z názvu dnešního Fintriku? Pokud budeme chtít použít občanský průkaz jako cestovní doklad (tedy pochopitelně pouze po členských státech Evropské unie), musíme vlastnit doklad typu identifikační karty. Je lhostejno, zda tento má nebo nemá strojově čitelnou zónu. Občanské průkazy typu identifikační karty jsou vydávány od května 1993. Na OP typu knížka vás do EU rozhodně nepustí, na druhou stranu se nenechte zmást některými médii, která tvrdí, že OP musí mít strojově čitelnou zónu. Není to pravda.

Zdroj: Internetové stránky Ministerstva vnitra (včetně obrázků posledních vzorů OP)

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky