Vláda dnes schválila pomoc propuštěným zaměstnancům OKD

11.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Vláda dnes schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Horníci by měli dostávat 8000 korun a ostatní pracovníci 7000 Kč měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let. Ještě před zasedáním vlády se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes poprvé sešel s insolvenčním správcem OKD Leem Loudou.

\"S panem ministrem Mládkem jsme se sešli a společně jsme si řekli, jaká je současná situace. Já jsem informačně v té kauze pouze dva dny, takže je pro mě teď stěžejní dostat se k informacím, abych mohl situaci posoudit pro další rozhodnutí, která budu v té věci činit,\" řekl dnes ČTK Louda. S managementem firmy OKD bude znovu jednat příští středu v Ostravě.

Zmírnit sociální dopady útlumu těžby v OKD by měl příspěvek pro propuštěné zaměstnance, který dnes schválila vláda. \"Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 korun a na povrchu 7000 korun měsíčně,\" uvedlo ministerstvo průmyslu. Podporu budou propuštění zaměstnanci OKD pobírat tři měsíce až pět let v závislosti na odpracované době a věku pracovníka.

Spor se dnes ve vládě vedl o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Původní návrh ministerstva průmyslu počítal s tím, že by na podporu měli mít nárok nejen propuštění zaměstnanci OKD, ale i lidé z dalších deseti firem. S tím ale nesouhlasil ministr financí Anrej Babiš (ANO), podle kterého byl návrh příliš široký. S plánem, aby příspěvek dostávali i propuštění z desítky hnědouhelných a uranových dolů, nakonec Mládek na vládě neuspěl.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je schválení příspěvku důležitý krok v pomoci lidem i regionu. Zopakoval, že cílem vlády zůstává udržet OKD v provozu. \"Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo,\" uvedl premiér v tiskové zprávě. Situací v OKD se bude dál zabývat pracovní skupina zástupců vlády, odborů, zaměstnavatelů a kraje.

O dění v OKD se kromě odborů či vlády zajímá také policie. Podle serveru Neovlivní.cz kriminalisté prověřují, zda v uplynulých letech nebyly z firmy nezákonně vyváděny stovky milionů korun. Podle Neovlivní.cz se policisté prověřováním zabývají několik týdnů. Dohlíží na ně Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Těžební společnost OKD na sebe podala minulý týden insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. V pondělí vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek OKD a insolvenčním správcem firmy jmenoval Loudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK