Škoda JS dodá Dukovanům kontejnery na vyhořelé palivo za 3,8 mld.

11.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň/Dukovany (Třebíčsko) 11. května (ČTK) - Plzeňská Škoda JS získala od společnosti ČEZ kontrakt na dodávku kontejnerů na vyhořelé palivo pro Jadernou elektrárnu Dukovany, a to až do konce její životnosti. Jde o kontejnery, jež podnik vyvine a vyrobí, první dodávka se uskuteční v polovině roku 2021. Cena kontraktu, který byl podepsán dnes, převyšuje 3,8 miliardy korun. ČTK to sdělil mluvčí Škody JS Jan Stolár.

Pro Dukovany bude Škoda JS vyrábět dva až šest kontejnerů ročně do roku 2031. Pokud bude prodloužena životnost elektrárny, bude v dodávkách pokračovat až do roku 2048. \"Celkem se tedy jedná o 35 kontejnerů a opce je na dalších 55,\" stojí v tiskové zprávě.

Podpis kontraktu ČTK potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. \"Pro Dukovany to znamená zabezpečení těchto kontejnerů až do konce životnosti,\" uvedl.

Škoda JS zatím dodávala do Dukovan kontejnery na vyhořelé palivo vyrobené v zahraniční licenci. Nyní uspěla v tendru s vlastním typem kontejneru. \"Rádi bychom ho nabídli i pro elektrárny s reaktory typu VVER 440 v dalších zemích,\" uvedl předseda představenstva Josef Perlík. Kontejnery na vyhořelé palivo podnik vyrábí ve své reaktorové hale od roku 1995. Dosud jich do jaderných elektráren v Česku, Německu, Švýcarsku, Litvě a Bulharsku dodal téměř 400.

Použité palivo se v kontejnerech může bezpečně uchovávat desítky let do té doby, než bude uloženo do trvalého úložiště, případně recyklováno a použito na výrobu nových palivových článků. Těleso kontejneru ŠKODA 440/84 představuje válec z kované oceli s průměrem 2,6 metru, který je vysoký 4,3 metru. Firma u něj zaručuje těsnost po dobu minimálně 60 let. Do Dukovan, kde je sklad na vyhořelé palivo v areálu elektrárny, bude Škoda JS dodávat kovové obalové soubory pro přepravu a skladování, včetně manipulačních prostředků pro jejich odbavení.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, utržila loni podle mezinárodních účetních standardů 3,51 miliardy korun, meziročně o 19 procent více. Hrubý zisk podniku vzrostl o čtvrtinu na 108 milionů Kč. Firma stabilně zaměstnává 1100 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK