Lhůta povinné výměny řidičských průkazů se zřejmě prodlouží

26.04.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud vlastníte řidičský průkaz, vydaný v období od 1.7.1964 do 31.12.2000, máte na základě zákona 361/2000 Sb. povinnost tento doklad do 31. prosince 2005 vyměnit za nový.

Téma týdne: Pro doklady na úřady

Vlastnit řidičský průkaz na osobní vozidlo může každý občan starší osmnácti let, který je tělesně a duševně způsobilý a složí řidičské zkoušky. Pokud je však tento doklad vydán v období od 1. července 1964 do 31. prosince 2000, musíte jej (na základě § 134 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích) nejpozději do 31. prosince 2005 vyměnit za nový.

Kdo
Tato povinnost výměny se týká řidičů, kteří vlastní řidičské průkazy vydané od 1. července 1964 do 31. prosince 2000.

Do kdy vyměnit

V současné době je lhůta povinné výměny řidičských průkazů stanovena na 31. prosinec roku 2005. Vláda České republiky však opětovně předložila Parlamentu k projednání návrh novely zákona č. 361/2000 Sb., který v současné době projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu. Tento vládní návrh opakovaně předpokládá prodloužení lhůty pro povinnou výměnu starších řidičských průkazů za nové a její rozložení do několika stupňů s ohledem na stáří vyměňovaného řidičského průkazu, prakticky až do roku 2013.

"Naše poznatky z obsahu pozměňovacích návrhů poslanců k vládnímu návrhu novely zákona č. 361/2000 Sb. jsou takové, že zákonodárci žádné výhrady vůči prodloužení lhůty pro povinnou výměnu řidičských průkazů nemají a předmětem jejich polemik jsou jiné navrhované instituty, např. tzv. bodový systém, nová úprava přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a podobně," uvádí Pavla Horká, ředitelka odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

"Pokud bude zřejmé, že se novelizaci § 134 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb. nepodaří včas prosadit, odbor agend řidičů Ministerstva dopravy podnikne kroky k nalezení jiného zákonného řešení. Např. prosazení samostatné malé novely zákona nebo její připojení k jinému aktuálně projednávanému zákonu," dodává Horká.

Kam zajít

S žádostí o vydání nového řidičského průkazu se obraťte na odbor dopravně-správních činností na městském úřadě dle místa svého trvalého bydliště. Na tomto úřadu předložíte následující doklady:
  • vyplněnou žádost o vydání řidičského průkazu (získáte např. u informační přepážky registru řidičů)
  • jednu fotografii
  • platný občanský průkaz (nebo jiný průkaz totožnosti)

Poplatky

Povinné výměny řidičských průkazů nepodléhají správnímu poplatku, pokud nedochází současně ke změně údajů zapisovaných do řidičského průkazu.

Termín vydání
Nový řidičský průkaz vám bude vydán ve lhůtě do 20 dnů.

Fintrik na závěr
Všem žadatelům o nový řidičský průkaz doporučujeme, aby nepodléhali panice, nemarnili svůj čas v neúnosně dlouhých frontách a načasovali si výměnu svých řidičských průkazů na období bez front a zbytečného čekání. V neposlední řadě tím budou zlepšeny podmínky pro práci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, které jsou stávající situací zatíženy nejvíce.

 

Zdroj: Ministerstvo dopravy, Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky