Seznam loni zvýšil tržby o devět procent na 3,4 miliardy Kč

18.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Internetová společnost Seznam.cz loni zvýšila tržby o devět procent na 3,41 miliardy Kč, což je nový rekord. Zisk před zdaněním stoupl o desetinu rovněž na rekordní výši 1,25 miliardy Kč. Nejvíce se na nárůstu obratu největší české internetové firmy podílely příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Tržby z Skliku meziročně vzrostly o více než 20 procent, především díky rozšiřování možností partnerské sítě, dalšímu zapojování bannerové reklamy a rozšiřování prodeje reklamy formu aukcí. Obrat Skliku přitom představuje více než 40 procent všech reklamních tržeb společnosti Seznam.

Třetinový podíl na celkových tržbách mají příjmy z display reklamy, kam se počítají i video a mobilní reklamní formáty například na serverech Novinky.cz, Super.cz nebo Stream.cz. Zbývajících zhruba 20 procent příjmů tvoří inzerce na oborových serverech Sreality.cz, Sauto.cz, Zboží.cz a dalších a z katalogového serveru Firmy.cz.

\"Naší obrovskou výhodou je, že peníze, které vyděláme, můžeme opět použít na rozvoj a inovace ve firmě. Soustředíme se nejen na rozšiřování nabídky reklamních formátů, ale i na modernizaci technologií. Neustále rozšiřujeme řady programátorů a výzkumníků, abychom mohli inovovat naše služby nejen po stránce produktové, čehož si všimne každý běžný uživatel, ale i po stránce technologické,\" uvedl generální ředitel firmy Pavel Zima.

Vlastníkem Seznamu je jeho zakladatel Ivo Lukačovič. Ten nedávno odkoupil zpět 30procentní podíl od fondů Tiger Holding Four a Miura International. Seznam provozuje stejnojmenný vyhledávač, mapový server Mapy.cz, zpravodajské Novinky.cz, oborové weby nebo videoportál Stream.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK