Zápis Fedu signalizoval možnost červnového zvýšení úroků v USA

18.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. května (ČTK) - Většina představitelů americké centrální banky (Fed) předpokládá, že pokud se bude stav americké ekonomiky nadále zlepšovat, bude možné přistoupit k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb už v červnu. Vyplývá to ze zápisu z dubnového zasedání měnového výboru Fedu, který dnes centrální banka zveřejnila. Akciové trhy se vydaly po zprávě prudce dolů.

Fed v dubnu nechal základní úrok beze změny v rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Podle zápisu nicméně převládal názor, že \"by pravděpodobně bylo vhodné\" zvýšit úrokové sazby v červnu, pokud se bude nadále zlepšovat stav ekonomiky i situace na trhu práce a pokud bude inflace vykazovat známky rychlejšího růstu směrem k dvouprocentnímu cíli.

Zápis podle analytiků naznačuje, že Fed je dalšímu zvýšení úroků blíže, než finanční trhy dosud předpokládaly. Americké akcie po zveřejnění zápisu začaly rychle klesat, zatímco dolar si připsal další zisky vůři euru i japonskému jenu.

Někteří představitelé Fedu na dubnovém zasedání vyjádřili obavy ohledně zpomalení hospodářského růstu za první čtvrtletí. Podle jiných však pokračující silná tvorba pracovních míst naznačuje, že ekonomika se ubírá správnou cestou. Na zasedání se rovněž objevily obavy z negativních dopadů případného odchodu Británie z Evropské unie.

Fed loni v prosinci poprvé po téměř deseti letech zvýšil základní úrokovou sazbu z minima 0,0 až 0,25 procenta, na němž byl sedm let. Centrální banka nicméně začátkem roku zaujala obezřetnější postoj, protože zpomalování růstu čínské ekonomiky vyvolalo rozsáhlé výkyvy na finančních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK