Prodej smartphonů v prvním čtvrtletí vzrostl, odbyt iPhonů klesl

19.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Egham (Británie) 19. května (ČTK) - Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů konečným uživatelům se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o téměř čtyři procenta na 349 milionů přístrojů. Uvedla to dnes výzkumná společnost Gartner. Telefony iPhone americké společnosti Apple nicméně poprvé od svého vstupu na trh vykázaly dvouciferný pokles prodeje.

 

Za růstem celkového prodeje stála podle Gartneru zejména poptávka po levných přístrojích na rozvíjejících se trzích. Jedničkou na světovém trhu se smartphony zůstala jihokorejská společnost Samsung Electronics, které odbyt vzrostl na 81,2 milionu přístrojů. Firma tak zvýšila náskok před konkurentem Apple, jehož prodej se propadl o 14 procent na 51,6 milionu přístrojů.

Třetí místo na trhu obsadila čínská společnost Huawei, která zvýšila prodej o 60 procent na 28,9 milionu přístrojů. Na čtvrtou příčku se díky nárůstu prodeje o 145 procent probojovala čínská společnost Oppo. První pětku pak uzavíral další čínský výrobce Xiaomi.

\"Čínské značky se stávají novou světovou špičkou,\" uvedl ředitel výzkumu společnosti Gartner Anshul Gupta. Poukázal přitom na to, že souhrnný tržní podíl firem Huawei, Oppo a Xiaomi v prvním čtvrtletí přesáhl 17 procent. Tržní podíl Samsungu činil 23,2 procenta, tržní podíl Applu pak 14,8 procenta.

Společnost Gartner v dnešní zprávě rovněž upozornila, že smartphony se v letošním prvním čtvrtletí na celkovém prodeji mobilních telefonů podílely 78 procenty.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK