ECB: Stimulační opatření v eurozóně podporují hospodářské oživení

19.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. května (ČTK) - Ekonomika eurozóny by měla nadále mírně oživovat díky pokračující podpoře v podobě stimulačních opatření Evropské centrální banky (ECB). Podle zápisu z dubnového zasedání bankovní rady to předpokládají představitelé ECB. Shodli se rovněž na tom, že banka si musí udržet nezávislost navzdory rostoucí kritice její uvolněné měnové politiky.

ECB v dubnu ponechala měnovou politiku beze změny, zatímco v březnu přikročila k jejímu dalšímu uvolnění. \"Na základě přicházejících informací lze očekávat pokračování mírného oživování (ekonomiky). Měnová politika ECB by nadále měla podporovat zejména domácí poptávku,\" píše se v zápisu z dubnového zasedání.

V březnu se ECB rozhodla podpořit hospodářský růst a inflaci v eurozóně dalším snížením úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru. V posledních měsících se však na ECB snáší hlasitá kritika ze strany německých politiků kvůli negativním důsledkům nízkých úrokových sazeb.

Představitelé centrální banky podle zápisu vzhledem k nynější kritice považují za důležité zdůraznit \"nezávislost ECB při úsilí o naplňování svého mandátu\".

ECB v březnu snížila základní úrokovou sazbu na nulu z předchozích 0,05 procenta, depozitní sazbu srazila hlouběji do záporného pásma na minus 0,4 procenta. Program nákupů dluhopisů banka zvýšila na 80 miliard eur měsíčně (2,2 bilionu Kč) z 60 miliard eur a sdělila, že do programu budou zahrnuty vedle státních dluhopisů nově i dluhopisy firemní.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK