Americké akcie klesly kvůli obavám z brzkého zvýšení sazeb v USA

19.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. května (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes klesly a jejich širší index S&P 500 zakončil obchodování na nejnižší úrovni za dva měsíce. Mezi investory vzrostly obavy, že americká centrální banka by už v červnu mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Naděje na brzké zvýšení sazeb ale pomohla americkému dolaru, který mírně rostl k euru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,52 procenta na 17.435,2 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,37 procenta a uzavřel na 2040,02 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,56 procenta na 4712,53 bodu.

Prezident Federálního rezervního systému (Fed) v New Yorku William Dudley dnes prohlásil, že ekonomika USA by mohla být v dostatečně dobré kondici, aby to v červnu nebo v červenci opravňovalo ke zvýšení sazeb. Mezi představiteli centrální banky rovněž podle jeho názoru panuje přesvědčení, že trhy šanci na zpřísnění měnové politiky podceňují.

Obdobně zápis z dubnového zasedání Fedu, který banka zveřejnila ve středu, signalizoval možnost brzkého zvýšení úrokových sazeb. To překvapilo mnoho investorů, kteří předpokládali, že Fed bude s ohledem na skomírající zotavování největší světové ekonomiky vyčkávat do září.

Vyšší sazby brzdí inflaci, ale také podkopávají ekonomickou expanzi a omezují množství snáze dostupných finančních prostředků na akciových trzích.

\"Vím, že mají 150 ekonomů s doktorátem, kteří jsou asi chytřejší než já, situaci ale nechápou správně,\" řekl podle agentury Reuters analytik Donald Selkin ze společnosti National Securities. \"Tohle je podle mě ta nejhorší možná věc, kterou můžou udělat,\" uvedl také na adresu Fedu.

Trhy dolů táhly především akcie průmyslových podniků. Akcie společnosti Microsoft ztratily téměř jedno procento.

Dudleyho vyjádření o možném letním zvýšení úrokových sazeb ale pomohlo dolaru, který přidával k euru. Naopak k japonskému jenu americká měna kvůli averzi investorů vůči riziku klesala.

Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování vykazovalo pokles o 0,12 procenta na 1,1203 USD. Dolar k jenu naposledy oslaboval o 0,26 procenta na 109,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK