Obytná výstavba v Německu roste nejrychleji za více než 10 let

20.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. května (ČTK) - Obytná výstavba v Německu letos pokračuje v boomu a zažívá nejsilnější růst za více než deset let. Počet udělených povolení k rezidenční výstavbě vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 31 procent na zhruba 85.000 jednotek a dosáhl nejvyšší čtvrtletní úrovně od začátku roku 2004. Sdělil to dnes spolkový statistický úřad.

Loni úřady schválily výstavbu 310.000 obytných nemovitostí, což bylo maximum za 15 let. Německo však podle expertů potřebuje do roku 2020 stavět ročně nejméně 350.000 obytných jednotek, pokud chce zmírnit drastický nedostatek dostupného bydlení, který ještě zhoršuje rekordní příliv imigrantů.

Německo pociťovalo nedostatek obytných nemovitostí už před loňskou migrační vlnou a odhadovalo se, že v městských oblastech chybí celkem 800.000 cenově dostupných bytů. Kvůli slabé nabídce a vysoké poptávce prudce rostou ceny bytů v Berlíně, Hamburku nebo Mnichově, uvedla agentura Reuters.

Poptávku po bydlení zvyšují rekordně nízké úrokové sazby. Ty povzbuzují Němce, aby překonali tradiční nechuť zadlužit se kvůli koupi vlastního domu či bytu.

Stavebnictví se na německé ekonomice podílí zhruba čtyřmi procenty a pracuje v něm asi 2,5 milionu lidí. Silně rostoucí stavební sektor je nyní jedním z tahounů největší evropské ekonomiky a investice do stavebnictví jsou jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů k růstu hospodářství.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK