Nezaměstnanost na Slovensku opět klesla, je na dlouhodobém minimu

20.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu sedmým měsícem po sobě klesla. Dosáhla 9,64 procenta a stejně jako v březnu, kdy činila 9,89 procenta, byla na více než sedmiletém minimu. Novinářům to dnes řekl premiér Robert Fico.

 

\"Pomalu se dostáváme k magické hranici, která se bude stěží překonávat. Máme zde romské spoluobčany, kteří ovlivňují míru nezaměstnanosti. Máme skupinu lidí, kteří nechtějí být zaměstnáni, protože se obávají exekucí. Je tu i skupina lidí, kteří nadále zneužívají sociální systém. Za těchto specifických podmínek se nelze dostat s mírou nezaměstnanosti pod sedm či osm procent,\" uvedl Fico.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, se v dubnu na pětimilionovém Slovensku snížil na 261.914 ze zhruba 268.500 v březnu. Meziročně v zemi ubylo téměř 53.200 nezaměstnaných.

Snížení míry nezaměstnanosti pod hranici deseti procent a vytvoření 100.000 nových pracovních míst slíbila ve svém programovém prohlášení současná Ficova koaliční vláda, která nastoupila do úřadu po březnových volbách. Opozice zmiňovaný cíl označila za málo ambiciózní, nezaměstnanost se totiž dostala pod deset procent již v březnu.

Navzdory zlepšování situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost v zemi dlouhodobě vyšší než průměr v celé EU, kde míra nezaměstnanosti v březnu dosáhla téměř sedmiletého minima 8,8 procenta.

Situace na slovenském trhu práce se podle odborníků v uplynulých letech zlepšila díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK