Výrobci rozbušek Austin Detonator loni vzrostly tržby i zisk

20.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vsetín 20. května (ČTK) - Vsetínské společnosti Austin Detonator, která je největším evropským výrobcem důlních rozbušek, loni vzrostly o čtyři procenta tržby i zisk. Hospodářské výsledky firmy se zlepšují šestým rokem v řadě, loni firma utržila rekordních 1,457 miliardy korun a zisk vystoupal k hranici 339 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Markéta Matochová-Klímková.

Firma podle ní docílila dobrých výsledků přes výrazný pokles trhů s uhlím, ropou a zemním plynem. \"Ačkoliv ke konci období již Austin Detonator začal také pociťovat dopady nepříznivé situace na trhu,\" uvedla mluvčí.

Kvůli poklesu prodeje rozbušek k těžbě uhlí, ropy a zemního plynu muselo letos na jaře z firmy odejít 13 lidí. Desítky zaměstnanců však mohly přejít k jiné výrobě, v podstatně lepší kondici je nyní segment neelektrických rozbušek. Austin Detonator zaměstnává téměř tisíc lidí.

Společnost loni vyrobila 36,6 milionu kusů rozbušek. Objem výroby se tak zvýšil o 9,4 procenta ve srovnání s rokem předchozím. \"Navzdory probíhajícímu poklesu cen \'černého zlata\' se firmě stále dařilo v prodeji speciálních termostabilních rozbušek Oilstar určených pro těžbu ropy a zemního plynu, byť již v mírně nižším objemu, než tomu bylo v roce 2014. Neelektrické rozbušky byly zavedeny na nové trhy v Evropě, na Blízkém východě a ve střední Asii,\" uvedla mluvčí. Více než 95 procent produkce firmy jde na export.

Firma je součástí společnosti Austin Powder Company se sídlem v americkém Clevelandu. Tradice výroby průmyslových rozbušek sahá ve Vsetíně do roku 1953, kdy jejich výrobu zahájila tamní zbrojovka. V roce 1999 tuto část výroby převzala firma Austin Detonator.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK