Akcie na pražské burze v týdnu mírně posílily o 0,2 procenta

20.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, index PX přidal 0,2 procenta na 875,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce oslabily akcie výrobce nápojů nápojů Stock Spirits. Naopak největší růst zaznamenaly akcie výrobce cigaret Philip Morris. V předchozím týdnu akcie posílily o necelé procento.

\"Překvapivý zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed byl jednou z hlavních kurzotvorných informací uplynulého týdne. Zápisem a i komentáři některých členů Fedu se pravděpodobnost červnového zvýšení amerických sazeb opětovně vrátila do hry,\" komentoval události na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček. \"Domácí trh však byl nakonec výprodejů ušetřen,\" dodal.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Stock Spirits, která ztratila 2,4 procenta na 56 Kč. U firmy se neobjevily žádné kurzotvorné informace. Podle Vaníčka jde zřejmě o technický pohyb.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Philip Morris ČR, která přidala 3,3 procenta na 13.087 Kč. Společnost zveřejnila provozní data za první čtvrtletí, která pozitivně překvapila především růstem objemu obchodu v ČR.

V příštím týdnu nejsou na programu žádná významnější zasedání či události, které by konkrétně přitahovaly investorskou veřejnost. \"Tentokrát neočekáváme větší vyhrocení situace kvůli blížícímu se referendu o setrvání Velké Británie v EU. Celkově jsme na trhy neutrální s tím, že trh bude sledovat pohyby cen ropy a případně vyhodnocovat komentáře především amerických centrálních bankéřů, jako tomu bylo v uplynulém týdnu,\" odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK