Ministerstvo zdůvodní vládě prodloužení mýtné smlouvy s Kapschem

22.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Ministerstvo dopravy předloží vládě právní a technické posudky, kterými odůvodňuje prodloužení smlouvy na provoz mýtných bran s dosavadním dodavatelem, společností Kapsch. Úřad už dříve uvedl, že podle obou technických posudků, které pro něj zpracovaly společnosti e-FRACTAL a A-Consult plus, není reálné předat správu systému od začátku příštího roku jiné společnosti.

Výsledky právních posudků, které měly odpovědět na otázku, zda v současné situaci může ministerstvo zadat Kapschi smlouvu bez soutěže, nechtěl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold před pondělním jednáním vlády komentovat. Dosavadní kontrakt s firmou Kapsch vyprší na konci letošního roku, od 1. ledna 2017 tak stát potřebuje najít způsob, jak ve výběru mýta pokračovat.

Snahu najít nového provozovatele prostřednictvím otevřené soutěže ministerstvo vzdalo na konci loňského roku s tím, že řádný tendr již není možné stihnout. Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za celou dobu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard korun.

Kromě Kapsche mají o tříletý provoz mýtných bran zájem i jiné společnosti, mezi nimi například slovenský výběrčí, společnost SkyToll. Ta už dříve uvedla, že pokud stát smlouvu s Kapschem uzavře, napadne tuto zakázku u soudu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK