O situaci OKD by dnes měli jednat ministři, odbory i hejtman

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Vybraní ministři české vlády, zástupci odborů, prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) by dnes v Praze měli jednat o situaci společnosti OKD, která je v úpadku. Podle odborového předáka Josefa Středuly pozvání na jednání dostali také předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka, vládní zmocněnec Jiří Cienciala nebo primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Odbory na jednání opět otevřou téma hornických důchodů. Poslanci na začátku května rozhodli, že horníci z hlubinných dolů budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci. Novela o penzijním pojištění má nyní zamířit k posouzení do horní komory. Podle Středuly budou odbory požadovat, aby se Senát možnosti projednávání návrhu vzdal a pustil ho rovnou k podpisu prezidenta.

Černouhelná OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK